TAPU SICIL MÜDÜRLÜKLERİNDE YAPILAN IŞLEMLER
Başvuru Yeri:
TC Kayseri Melikgazi Kaymakamligi
Tel: 0352 223 48 50
A. Tapu Sicil Müdürlüklerine Basvuru Sekli
Tapu Sicil Müdürlüklerinde islem yaptirmak isteyenler bizzat veya vekilleri(temsilcileri), varsa,vasi,kayyim ve kanuni temsilcileri vasitasiyla ne tür islem yaptirmak istediklerini Tapu Sicil Müdürüne bildiriler ve ayrica, bu rehberde her islem için gerekli oldugu belirtilen belgeleri ibraz ederler.
Tapu Sicil Müdürü istemin hak sahibinden veya temsilcisinden geldigini ve ibraz edilen belgelerin de eksiksiz oldugu tesbit ettikten sonra basvuru fisini düzenleyip, Islemi ilgili memura havale eder.
Istemin karsilanabileceginin anlasilmasi halinde,vatandasin sözlü istemi isin mahiyetine göre tescil,terkin,istem belgesi veya resmi senet düzenlenerek görevlendirilen memurca yazili hale getirilir.
Ayrica,görevlendirilen memur,yapilacak islem için gerekli tapu hacini hesaplayip T.C. Ziraat Bankasi subesindeki vergi dairesi adina açilan hesaba yatirilmasi için tahakkuk fisi düzenleyerek vatandasa verir. Ayrica,döner sermaye için föy bedeli tahsis edilir. Tapu harçlari yatirildiktan sonra,islem Resmi Senedi gerektiriyor ise, düzenlenen resmi senet tapu sicil müdürünün huzurunda taraflara okutulur ve isteklerine uygun olup olmadigi sorulur. Isteklerine uygun oldugu bildirmeleri halinde taraflar resmi senetteki adlarinin oldugu yere "Okudum? ibaresini kendi el yazilari ile yazip imzalarlar.
Taraflar arasinda okuma-yazma bilmeyenler var ise,yanlarinda iki tanik getirmeleri istenir ve düzenlenen resmi senet taraflar ve taniklar huzurunda yüksek sesle Okunur ve isteklerine uygun olup olmadigi sorulur. Isteklerine uygun oldugu söylendigi taktirde,okuma-yazma bilmeyen kisinin adinin üzerine "Okundu" ibaresi yazilip bu sahsin parmak izi veya mührü basilir ve taniklara tasdik ettirilir.
Sagir-dilsiz veya kör yahut Türkçe bilmeyen kisilerin islemlerinde ise yine yanlarinda iki tanik ve yeminli tercüman getirmeleri istenir ve düzenlenen resmi senedin içerigi tercüman tarafindan taraflar ve taniklar huzurunda sahsa anlatilir ve istegine uygun olup olmadigi sorulur. Istegine uygun olmasi halinde bu kisilerin isminin üzerine "Okundu" ibaresi yazilip altina imzasi alinir ve taniklara tasdik ettirilir. Islem tamamlandiktan sonra islemin niteligine göre tapu senedi veya ipotek belgesi düzenleyip ilgilisine verilir.
SATIS
A. Gerekli Belgeler
1.Satilmasi istenilen tasinmaz mala ait varsa tapu senedi,yoksa,tasinmaz malin ada ve parsel numarasini belirtir belge veya malikin sözlü beyani,
2.Satici ve alicilari fotografli nüfus cüzdanlari veya pasaportlari ile saticilarin birer,alicilarin ikiser adet son alti ay içinde çekilmis 6.4 cm. büyüklügünde vesikalik fotograflari,
3.Istem, malikin temsilcisinden geliyor ise, temsile iliskin belge ile temsilcinin fotografli nüfus cüzdani ve bir adet vesikalik fotografi,
4.Alicilar arasinda bizzat isleme katilmayanlar var ise,onlari temsil eden (vekil vb.) temsilcilerin fotograf1i nüfus cüzdanlari,vesikalik fotograflari ve temsilciliklerine iliskin belgeler (vekaletname,vasi ilami,vb.)
5.Taraflarin Vergi Numaralarini gösterir vergi dairesinden alinmis belge,
6.Tapu sicilinde kayitli binalar ile 634 sayili Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamindaki tüm bagimsiz bölümlere, Zorunlu Deprem Sigortasina tabi oldugundan,isleme konu gayrimenkul bu tür gayrimenkul olmasi halinde(Örnegin; Bahçeli Kagir Ev, Bina, Mesken, Konut, Daire, Villa, v.s.) Zorunlu Deprem Sigortasi Poliçesi. (Tapu Sicilinde vasfi Arsa, tarla, bag v.s. gibi gayrimenkuller ile tamami isyeri olan gayrimenkullerde Zorunlu Deprem Sigortasi aranmamaktadir.)
B. Islemin Mali Yönü
Tasinmaz mallarin satisinda, emlak vergisi degerinden (bir önceki senenin emlak vergisi degerine her yil Bakanlar Kurulunca belirlenen yeniden degerleme orani uygulanarak bulunacak degerden) az olmamak üzere,satis için beyan edilen deger üzerinden (cebri icra ve süyuun izalesi hallerinde satis bedeli üzerinden) 492 sayili Harçlar Kanunu'na ekli (4) sayili tarifenin (20.a) pozisyonuna göre satici alici için ayri ayri binde 15 oraninda tapu harci tahsil edilir.
Her iki taraftan (alicidan ve saticidan) ayri ayri tasinmaz mal adedine göre 5.000.000 TL si Egitime Katki Payi ve 15.000.000 TL si Özel Islem Vergisi tahsil edilir.
Ayrica tasinmaz malin varsa veraset ve intikal vergisi ile vakif taviz bedeli ilisigi kestirilir ve Döner Sermaye isletmecisine belirlenen Föy bedeli, tahsil ettirilir.
BAGIS (HIBE)
A. Gerekli Belgeler
1.Bagislanacak tasinmaz mala ait varsa tapu senedi, yoksa tasinmaz malin ada ve parsel numarasini belirtir belge veya malikin sözlü beyani,
2.Bagislayan ve bagisi kabul edenlerin fotografli nüfus cüzdanlari veya pasaportlari,
3.Bagislayanin bir,bagisi kabul edenin iki adet son alti ay içinde çekilmis 6x4 cm. büyüklügünde vesikalik fotograflari, ).
4.Akitte taraflardan biri veya ikisi vekil, vasi, kayyim ve kanuni temsili ile temsil edilecek ise temsile iliskin belge 5.Taraflarin Vergi Numaralarini gösterir vergi dairesinden alinmis belge,
6.Tapu sicilinde kayitli binalar ile 634 sayili Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamindaki tüm bagimsiz bölümler, Zorunlu Deprem Sigortasina tabi oldugundan,isleme konu gayrimenkul bütün gayrimenkul olmasi halinde (Örnegin; Bahçeli Kagir Ev, Bina, Mesken, Konut, Daire, Villa, vs.) Zorunlu Deprem Sigortasi Poliçesi. (Tapu Sicilinde vasfi Arsa, tarla, bag vs. gibi gayrimenkuller ile tamami isyeri olan gayrimenkullerde Zorunlu Deprem Sigortasi aranmamaktadir.)
B. Islemin Mali Yönü
492 sayili Harçlar Kanunu'na ekli (4) sayili tarifenin (4 üncü) pozisyonu geregince;
1.Bagislanan tasinmaz malin ve mülkiyetten gayri ayni haklarin vergide kayitli degerinden (bir önceki senenin emlak vergisi degerine her yil Bankalar Kurulunca belirlenen yeniden degerleme orani uygulanmak suretiyle bulunacak degerden) az olmamak üzere beyan edilen degeri üzerinden binde 54 oraninda tapu harci, bagisi kabul edenden tahsil edilir. Ayrica harçla birlikte tasinmaz adedine göre bagisi kabul edenden 5.000.000 TL si Egitime Katki Payi ve 15.000.000 TL si özel Islem Vergisi tahsil edilir.
2.Ayrica tasinmaz malin varsa veraset ve intikal vergisi ile vakif taviz bedeli ilisigi kestirilir.
3.Bagis isleminden sonra, veraset ve intikal vergisi yönünden tapu sicil müdürlügünce vergi dairesine duyuruda bulunulur.
4.Döner Sermaye Isletmesince belirlenen Föy bedeli,tahsil ettirilir.
TRAMPA
A. Gerekli Belgeler
1.Trampasi yapilacak tasinmaz mallara ait varsa tapu senetleri ,yoksa tasinmaz malin ada ve parsel numarasini belirtir belge veya malikin sözlü beyani,
2.Trampa yapacak maliklerin veya yetkili temsilcilerin fotografli nüfus cüzdanlari veya pasaportlari,
3.Trampa yapanlari son alti ay içinde çekilmis 6x4 cm. büyüklügünde ikiser adet vesikalik fotografi,
4.Akitte taraflardan biri veya ikisi vekil, vasi,kayyim ve kanuni temsilci ile temsil edilecek ise, ayrica temsile iliskin belge.
5.Taraflarin vergi numarasini gösterir vergi dairesinden alinmis belge.
6.Tapu sicilinde kayitli binalar ile 634 sayili Kat Mülkiyet i Kanunu kapsamindaki tüm bagimsiz bölümler, Zorunlu Deprem Sigortasina tabi oldugundan,isleme konu gayrimenkul bütün gayrimenkul olmasi halinde (Örnegin; Bahçeli Kagir Ev, Bina, Mesken, Konut, Daire, Villa, vs.) Zorunlu Deprem Sigortasi Poliçesi. (Tapu Sicilinde vasfi Arsa, tarla, bag vs. gibi gayrimenkuller ile tamami isyeri olan gayrimenkullerde Zorunlu Deprem Sigortasi aranmamaktadir.)
B. Islemin Mali Yönü
492 sayili Harçlar Kanunu'na ekli (4) sayili tarifenin (20.a) pozisyonuna göre;
1.Tasinmaz mallarin, trampa yolu ile devir ve iktisabinda tasinmaz mallarin emlak vergisi degerlerinden (bir önceki senenin emlak vergisi degerine her yil Bankalar Kurulunca belirlenen yeniden degerleme orani uygulanmak onucu bulunacak degerden) az olmamak üzere,ilgililerce beyan edilecek degerleri üzerinden,her iki taraftan ayri ayri binde 15 oraninda tapu harci,tahsil edilir. Ayrica taraflardan ayri ayri tasinmaz mal adedine göre 5.000.000 TL si Egitime Katki Payi ve 15.000.000 TL si Özel Isletme Vergisi tahsil edilir.
2.Ayrica tasinmaz malin varsa veraset ve intikal vergisi ile vakif taviz bedeli ilisigi kestirilir.
3.Döner Sermaye Isletmesince belirlenen Föy bedeli tahsil ettirilir.
ÖLÜNCEYE KADAR BAKMA AKDI
1.Akit Tapu Sicil Müdürlügünde Yapilacaksa:
a)Temlik edilecek tasinmaz malin varsa tapu senedi yoksa tasinmaz malin ada ve parsel numarasini belirtir belge veya malikin sözlü beyani,
b)Bakim alacaklisi ,bakim borçlusu veya yetkili temsilcilerinin ve iki tanigin fotografli nüfus cüzdanlari veya pasaportlari.
c)Bakim alacaklisinin biri bakim borçlusunun iki adet son alti ay içinde çekilmis 6x4 cm. büyüklügünde vesikalik fotografi,
d)Akitte taraflardan biri veya ikisi vekille temsil edilmis ise ayrica temsile iliskin belge.
e)Taraflarin vergi numaralarini gösterir vergi dairesinden alinmis belge
f)Gayrimenkulun cinsi arsa degilse Zorunlu Deprem Sigortasi Poliçesi
2.Akit Noter veya Sulh Hakimliginde Yapilmis ise:
a)Kanuni sekline uygun olarak düzenlenmis sözlesmenin asli veya onayli örnegi.
b)Sözlesmede bakim borçlusuna,tasinmaz malin adina tescilini isteme yetkisi verilmisse .Borçlunu yazili istemi yeterlidir. Sözlesmede bu yetki verilmemisse tescil için bakim alacaklisinin (tasinmazi temlik edenin) istemi veya mahkeme karari
c)Bakim borçlusunun bir adet son alti ay içinde çekilmis 6x4cm. büyüklügünde vesikalik fotografi.
d)Taraflarin vergi numaralarini gösterir vergi dairesinden alinmis belge
e)Tapu sicilinde kayitli binalar ile 634 sayili Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamindaki tüm bagimsiz bölümler. Zorunlu Deprem Sigortasina tabi oldugundan isleme konu gayrimenkul bütün gayrimenkul olmasi halinde (Örnek; Bahçeli Kagir Ev, Bina, Mesken, Konut, Daire, Villa, vs.) Zorunlu Deprem Sigortasi Poliçesi (Tapu Sicilinde vasfi Arsa, tarla, bag vs. gibi gayrimenkuller ile tamami isyeri olan gayrimenkullerde Zorunlu Deprem Sigortasi aranmamaktadir.)
B. Islemin Mali Yönü
1.Tasinmaz mallarin ölünceye kadar bakma akdine dayanarak devir ve iktisabinda tasinmaz malin emlak vergisi degerinden (bir önceki senenin emlak vergisi degerine her yil Bankalar Kurulunca belirlenen yeniden degerleme orani uygulanmak sonucu bulunacak degerden) az olmamak üzere beyan edilecek degeri üzerinden, bakim borçlusu ve bakim alacaklisindan ayri ayri binde 15 oraninda tapu harci tahsil edilir.
Ayrica, Kanuni ipotek Tesisi talebinde bulunur ise teminat gösterilecek miktar üzerinden binde 3.6 oraninda harç ve binde 7.5 damga vergisi tahsil edilir. Ayrica taraflardan ayri ayri tasinmaz mal adedi ne göre 5.000.000 TL si Egitime Katki Payi 15.000.000 TL si Özel Islem Vergisi tahsil edilir.
2.Tasinmaz malin varsa veraset ve intikal vergisi ve vakif taviz bedeli ilisigi kestirilir.
3.Döner Sermaye Isletmesince belirlenen Föy bedeli,tahsil ettirilir.
TAKSIM (PAYLASMA)
A. Gereki Belgeler
1.Taksime konu olacak tasinmaz mallarin varsa tapu senetleri ,yoksa tasinmaz malin ada ve parsel numarasini belirtir belge veya malikin sözlü beyani,
2.Taksim konusu tasinmaz mallarin ortak maliklerinin veya yetkili temsilcilerinin fotografli nüfus cüzdanlari veya pasaportlari,
3. Ortak maliklerin ikiser adet 6x4 cm. büyüklügünde vesikalik fotografi,
4.Akitte taraflardan biri veya ikisi vekille temsil edilmis ise, ayrica temsile iliskin belge.
5.Taksim sözlesmesi,istirak halinde mülkiyet müsterek mülkiyete çevrilmemis ,tasinmaz malikinin mirasçilari (serikler) arasinda noterlikte düzenlenmis ise,mirasçilarin fotograflarini da tasiyan onayli taksim sözlesmesi, (Sözlesmede mirasçilara tescil isteme yetkisi verilmis ise her biri kendisine düsen tasinmaz malin tescilini isteyebilir. Tescil yetkisi yoksa,bütün mirasçilarin tescil isteminde bulunmasi,bu mümkün olmadigi takdirde tescil için mahkemeden karar alinmasi gerekir.)
6.Taraflarin vergi numaralarini gösterir vergi dairesinden alinmis belge.
7.Tapu sicilinde kayitli binalar ile 634 sayili Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamindaki tam bagimsiz bölümler, zorunlu Deprem Sigortasina tabi oldugundan, isleme konu gayrimenkul bu tür gayrimenkul olmasi halinde (Örnek; Bahçeli Kagir Ev, Bina, Mesken, Konut, Daire, Villa, vs.) Zorunlu Deprem sigortasi Poliçesi. (Tapu Sicilinde vasfi Arsa, tarla, bag vs. gibi gayrimenkullar ile tamami isyeri olan gayrimenkullarda zorunlu Deprem sigortasi aranmamaktadir.)
B. Islemin Mali Yönü
492 sayili Harçlar Kanunu'na ekli (4) sayili tarifenin (6.a,b,c) pozisyonlarina göre;
1.Taksim/terekeye dahil tasinmaz mallarin kanuni ve mansup mirasçilar arasinda aynen ve ifrazen yapilacak ise veya imar parselasyon planlari uygulama sonucu suyulanan parsellerin pay sahipleri arasinda rizaen veya hükmen yapilmakta ise, tasinmaz mallarin emlak vergisi degerinden (bir önceki senenin emlak vergisi degerine her yil Bankalar Kurulunca belirlenen yeniden degerleme orani uygulanmak sonucu bulunacak degerden) az olmamak üzere, beyan edilecek degerleri üzerinden,binde 9 oraninda tapu harci,
2.Müsterek mülkiyete konu olan tasinmaz mallarin,ifrazen veya hükmen pay sahipleri arasinda aynen veya ifrazen taksiminde tasinmaz mallarin emlak vergisi degerlerinden (bir önceki senenin emlak vergisi degerine her yil Bakanlar Kurulunca belirlenen yeniden degerleme orani uygulanmak sonucu bulunacak degerden) az olmamak üzere beyan edilecek degerleri üzerinden binde 3,6 oraninda tapu harci,tahsil edilir.
Ayrica tasinmaz mal adedine göre 5.000.000 TL si Egitime Katki Payi ve 15.000.000 TL si Özel Islem Vergisi tahsil edilir.
3.Varsa,tasinmaz mallarin veraset ve intikal vergisi ilisigi kestirilir.
4.Döner Sermaye isletmesince belirlenen Föy bedeli,tahsil ettirilir.
TASINMAZ MALLARIN MIRAS YOLUYLA INTIKAL ISLEMLERI
A. Gerekli Belgeler
1.Istirak halinde mülkiyet (hisse belirtilmeden) esasina göre tescili istenenlerde:
a) Intikali istenen tasinmaz malin varsa tapu senedi, yoksa tasinmaz malin ada ve parsel numarasini belirtir belge veya mirasçilardan birinin sözlü beyani,
b) Intikal isteminde bulunan mirasçi veya yetkili temsilcinin fotografli nüfus cüzdani veya pasaportlari,
c) Veraset belgesinin asli,
d) Intikal talebi,temsilcisi tarafindan yapiliyor ise, ayrica temsile iliskin belge,
e) Tapu senedine yapistirilmasi isteniyor ise, talepte bulunan mirasçinin ve mirasçilarin intikali istenen tasinmaz mal sayisi kadar 6x4cm. büyüklügünde son alti ay içinde çekilmis vesikalik fotografi.
2.Müsterek mülkiyet (hisse) esasina göre tescil edileceklerde:
a) Intikali istenen tasinmaz mala ait varsa tapu senedi,yoksa tasinmaz malin ada ve parsel numarasini belirtir belge veya mirasçilarinin sözlü beyani,
b) Tüm mirasçilarin veya yetkili temsilcilerinin fotografli nüfus cüzdanlari veya pasaportlari,
c) Tüm mirasçilarin intikali istenen tasinmaz mallarin sayisi kadar 6x4cm. büyüklügünde son alti ay içinde çekilmis fotograflari,
d) Intikal talebi,temsilci tarafindan yapiliyor ise,ayrica temsile iliskin belge,
e) Medeni Kanun içerisindeki ölümlerde (4 Ekim 1926 tarihinden sonraki ölümlerde) murise ait veraset belgesinin asli,
f) Medeni Kanundan önceki ölümlerde (4 Ekim 1926 tarihinden önceki ölümlerde)mahalle veya köy ihtiyar kurulunca düzenlenen ilmühaber veya veraset belgesinin asli,
g) Tapu senedine yapistirilmasi isteniyor ise,talepte bulunan mirasçinin ve mirasçilarin intikali istenen tasimaz mal sayisi kadar 6x4cm. büyüklügünde son alti ay içinde çekilmis vesikalik fotografi.
3.Tapu sicilinde kayitli binalar ile 634 sayili Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamindaki tüm bagimsiz bölümler, Zorunlu Deprem Sigortasina tabi oldugundan,isleme konu gayrimenkul bu tür gayrimenkul olmasi halinde (Örnek; Bahçeli Kagir Ev, Bina, Mesken, Konut, Daire, Villa, vs.) Zorunlu Deprem Sigortasi Poliçesi. (Tapu Sicilinde vasfi Arsa, tarla, bag vs. gibi gayrimenkuller ile tamami isyeri olan gayrimenkullerde Zorunlu Deprem Sigortasi aranmamaktadir.)
B . Islemin Mali Yönü
1-492 sayili Harçlar Kanunu'na ekli (4) sayili tarifenin (3 üncü) pozisyonuna göre;
Intikale konu olan tasinmaz mallarin emlak vergisi degerinden (bir önceki senenin emlak vergisi her yil Bakanlar Kurulunca belirlenen degerine yeniden degerleme orani uygulanmak sonucu bulunacak degerden) az olmamak üzere ilgililerce beyan edilen degerleri üzerinden binde 9 oraninda tapu harci,intikali isteyenlerden tahsil edilir.
Ayrica tasinmaz mal adedine göre 5.000.000 TL si Egitime Katki Payi ve 15.000.000 TL si Özel Islem Vergisi tahsil edilir.
2.Döner Sermaye Isletmesince belirlenen Föy bedeli,tahsil ettirilir.
IPOTEK
A. Gerekli Belgeler
1. Ipotek edilecek tasinmaz mala ait varsa tapu senedi,yoksa tasinmaz malin ada ve parsel numarasini belirtir belge veya malikin sözlü beyani,
2.Alacakli ve borçlunun veya yetkili temsilcilerinin fotografli nüfus cüzdanlari veya pasaportlari,
3.Alacaklinin iki,borçlunun bir adet son alti ay içinde çekilmis 6x4cm. büyüklügünde vesikalik fotograflari,
4.Akitte taraflardan biri veya ikisi vekille temsil edilmisse,ayrica temsile iliskin
5.Tapu sicilinde kayitli binalar ile 634 sayili Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamindaki tüm bagimsiz bölümler, Zorunlu Deprem Sigortasina tabi oldugdan, isleme konu gayrimenkul bu tür gayrimenkul olmasi halinde (Örnek; Bahçeli Kagir Ev, Bina, Mesken, Konut, Daire, Villa, vs.) Zorunlu Deprem Sigortasi Poliçesi. (Tapu Sicilinde vasfi Arsa, tarla, bag vs. gibi gayrimenkuller ile tamami isyeri olan gayrimenkullerde Zorunlu Deprem sigortasi aranmamaktadir.)
B. Islemin Mali Yönü
1-492 sayili Harçlar Kanunu'na ekli (4) sayili tarifenin (1.a,b,c) pozisyonlarina göre;
Aktin icrasindan önce, ipotekle temin edilen borç miktari üzerinden binde 3.6 tapu harci ve 488 sayili Damga Vergisi Kanunu'na bagli (1) sayili tablonun (l.l.a) pozisyonuna göre de binde 1.5 oraninda damga vergisi, ipotek borçlusundan tahsil edilir. Ayrica tasinmaz mal adedine göre 5.000.000 TL si Egitime Katki Payi ve 15.000.000 TL Özel Islem Vergisi tahsil edilir.
2.Döner Sermaye Isletmesince belirlenen Föy bedeli tahsil ettirilir.
(*) 2644 Sayili Tapu Kanunu?nun 26.nci maddesinde yapilan degisikliklerle konut yapanlara, ihracatçilara, turizm tesisi yapanlarla isletmecilerine, sanayicilerine, esnaf ve sanatkarlara konulari ile ilgili olarak kamu kurum ve kuruluslarinca açilacak krediler ile tarimsal (zirai) krediler nedeniyle yapilacak ipotek islemlerinde resmi senet düzenlenmesine gerek yoktur. Bu durumda taraflarca (borçlu ile kredi veren kamu kurum ve kuruluslari tarafindan) imzalanmis sözlesmenin tasinmaz mal maliki veya yetkili vekili tarafindan tapu idaresine verilerek ipotek tesis ve tescil isteminde bulunulmasi yeterlidir.
KAT IRTIFAKI KURULMASI
A.Gerekli Belgeler
1.Dilekçe:Bütün bagimsiz bölümlerin ayri ayri degerleri ile bu bölümlere, degerleri ile orantili olarak ayrilan arsa paylarini gösterir tüm maliklerce imzalanmis dilekçe. (Istenildiginde bu dilekçe tapu sicil müdürlügü görevlilerince yazilir)
2.Genel Insaat Projesi: Bir mimar veya mühendis tarafindan yapilmis olmasi ve dogrulugu Belediyece (belediye sinirlari disinda Bayindirlik ve Iskan Müdürlügünce) tasdik edilmis olmasi gerekir. Bir arsa üzerine birden fazla insa edilen yapilarin her birinin projede ayri ayri gösterilmesi ve blok yapilarda, her blok için ayri proje verilmesi zorunludur.
3.Vaziyet Plani: Bir arsa üzerine yapilacak birden fazla yapilarin (blok veya ayri ayri) arsa içindeki konumunu, varsa özel yol, yesil saha, spor tesisleri gibi ortak yerlerin açikça gösterilmesi ve belediyece tasdik edilmis olmasi gerekir. Genel insaat projesinde, vaziyet plani mevcut ise ayrica vaziyet plani ibrazina gerek yoktur.
4.Yönetim Plani: Ana gayrimenkulun yönetimini düzenleyen yönetim planinin bütün maliklerce her sayfasi imzalanmis olmasi gerekir.
5.Liste: Listenin, her bagimsiz bölümün arsa payini, kat, daire, is bürosu gibi nevini ve bunlarin birden baslayip sira ile giden numarasini, varsa eklentisini göstermesi ile ana gayrimenkulun maliki veya bütün paydaslari tarafindan imzalanmasi ve noterden tasdikli olmasi gerekir.
6.Maliklerin veya yetkili temsilcilerin fotografli nüfus cüzdanlari,
7.Maliklerin 6x4 cm. büyüklügünde ikiser adet vesikalik fotografi.(Resmi senet ve tapu senetlerine yapistirilmasi için)
B. Islemin Hali Yönü
1.Döner Sermaye Isletmesince belirlenen Föy bedeli tahsis ettirilir.
2.Kat irtifaki kurulmasi islemi hiçbir vergi ve harca tabi degildir.
KAT MÜLKIYETI KURULMASI
A. Gerekli Belgeler :
1.Dilekçe: Bütün bagimsiz bölümlerin ayri ayri degerleri ile bu bölümlere, degerleri ile orantili olarak ayrilan arsa paylarini gösterir tüm maliklerce imzalanmis dilekçe, (istenildiginde bu dilekçe Tapu Sicil Müdürlügü görevlilerince yazilir.)
2.Genel Insaat Projesi: Bir mimar veya mühendis tarafindan yapilmis olmasi ve dogrulugu Belediyece (belediye sinirlari disinda Bayindirlik ve Iskan Müdürlügünce) tasdik edilmis olmasi gerekir. Bu arsa üzerine birden fazla insa edilen yapilarin her birinin projede ayri ayri gösterilmesi ve blok yapilarda, her blok için ayri proje verilmesi zorunludur.
3.Vaziyet Plani: Bir arsa üzerine yanilan birden fazla yapilarin (blok veya ayri ayri) arsa içindeki konumu, varsa özel yol, yesil saha, spor tesisleri gibi ortak yerlerin açikça gösterilmesi ve belediyece tasdik edilmis olmasi gerekir. Genel insaat projesinde,vaziyet plani mevcut ise ayrica vaziyet plani ibrazina gerek yoktur.
4. Yapi kullanma izni (iskan ruhsati)
5.Fotograf : Ana gayrimenkulun ön ve arka cephelerini mümkünse yan cephelerini gösterir en az 13x18 cm. boyutlarinda olmasi ve belediyece tasdik edilmis olmasi gerekir.
6.Liste: Listenin,her bagimsiz bölümün arsa payini, kat, daire, is bürosu gibi nevini ve bunlarin birden baslayip sira ile giden numarasini,varsa eklentisini göstermesi ile ana gayrimenkulun maliki veya bütün paydaslari tarafindan imzalanmasi ve noterden tasdikli olmasi gerekir.
7.Yönetim Plani: Ana gayrimenkulun yönetimini düzenleyen yönetim planinin bütün maliklerce her sayfasinin imzalanmis olmasi gerekir.
8.Maliklerden veya yetkili temsilcilerinin fotografli nüfus cüzdanlari.
9.Maliklerin 6x4 cm. büyüklügünde ikiser vesikalik fotografi. (Resmi senet ve tapu senetlerine yapistirilmasi için.)
10. Kat irtifaki kurulmus bir tasinmaz malin kat mülkiyetine geçiste l,2,3,6 ve 7.maddelerdeki belgeler kat irtifaki tesisinde alindigindan yeniden ibraz edilmesine gerek yoktur.
Sadece yapi kullanma izni (iskan ruhsati),fotograf ve yönetim planinin (verilmemis ise) ibrazi halinde maliklerden birinin veya yöneticinin talebine istinaden kat mülkiyeti kurulur.
B. Islemin Mali Yönü:
1. Döner sermaye isletmesince belirlenen föy bedeli tahsil ettirilir.
2.Kat mülkiyeti kurulmasi islemi, hiçbir vergi ve harca tabi degildir. (Cins tashihi islemi hariç.)
AYIRMA (PARSELIN BIRDEN FAZLA PARÇAYA BÖLÜNMESI)
A.Gerekli Belgeler
1.Ayirma için serbest mühendislerce düzenlenmis ve uygunlugu Kadastro Müdürlügünce kabul edilmis plan ve ekli belgeler,
2.Ayrilmasi istenen tasinmaz malin sahibine ait veya yetkili temsilcilerinin fotografli nüfus cüzdani ve temsil belgesi,
3.Istendigi takdirde, tapu senetlerine yapistirilmak üzere ayirmalarda, ayrilmasi istenilen parça sayisi kadar, tasinmaz mal sahibinin 6x4 cm. büyüklügünde vesikalik fotograf
4.Tasinmaz malin bulundugu yere göre Belediye Encümeni veya Il Idare Kurulunun olumlu karari.
B. Islemin Mali Yönü
1.492 sayili Harçlar Kanununa ekli (4) sayili tarifenin (6.a.b.) pozisyonuna göre;
Ayrilan tasinmaz mallarin Emlak vergisi Degerinden (bir önceki senenin emlak vergisi degerine her yil Bakanlar Kurulunca belirlenen yeniden degerleme orani uygulanmak suretiyle bulunacak degerden) az olmamak kaydiyla, beyan edilecek degerleri üzerinden binde 9 oraninda tapu harci mal sahibinden tahsil edilir. Ayrica 5.000.000 TL si Egitime Katki Payi ve 15.000.000 TL si özel Islem Vergisi tahsil edilir.
2.Döner Sermaye Isletmesince belirlenen föy bedeli tahsil ettirilir.
DÜZELTME (TASHIH) ISLEMLERI
A.Gerekli Belgeler
1.Üzerlerinde düzeltme istenen tasinmaz mala ait varsa tapu senedi, yoksa tasinmaz malin ada ve parsel numarasini belirtir belge veya malikin sözlü beyani.
2.Tasinmaz mal sahibinin veya yetkili temsilcisinin fotografli nüfus cüzdani veya pasaport
3.Tasinmaz mal sahibinin son alti ay içinde çekilmis 6x4 cm büyüklügünde bir adet fotografi
4.Düzeltme nedenini gösterir belgenin asli veya onayli örnegi
5.Tapu sicilinde kayitli binalar ile 634 sayili Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamindaki tüm bagimsiz bölümler, zorunlu Deprem sigortasina tabi oldugundan,isleme konu gayrimenkul bu tür gayrimenkul olmasi halinde (Örnek; Bahçeli Kagir Ev, Bina, Mesken, Konut, Daire, Villa, vs.) Zorunlu Deprem Sigortasi Poliçesi. (Tapu Sicilinde vasfi Arsa, tarla, bag vs. gibi gayrimenkuller ile tamami isyeri olan gayrimenkullerde zorunlu Deprem sigortasi aranmamaktadir.)
B. Islemin Mali Yönü
1.492 sayili Harçlar Kanununa ekli (4) sayili tarifenin (6.a.b.) pozisyonuna göre;
Ayrilan tasinmaz mallarin Emlak Vergisi Degerinden (bir önceki senenin emlak vergisi degerine her yil Bakanlar Kurulunca belirlenen yeniden degerleme orani uygulanmak suretiyle bulunacak degerden) az olmamak kaydiyla, beyan edilecek degerleri üzerinden onbinde 5 oraninda tapu harci mal sahibinden tahsil edilir. Ayrica tasinmaz mal adedine göre 5.000.000 TL si Egitime Katki Payi ve 15.000.000 TL si Özel Islem Vergisi tahsil edilir.
2.Döner Sermaye Isletmesince belirlenen föy bedeli tahsil ettirilir.
INTIFA HAKKI ( Mülkiyetin Kullanim Hakki)
A . Gerekli Belgeler
1.Intifa hakki tesis edilecek tasinmaz malin varsa tapu senedi, yoksa tasinmaz malin ada ve parsel numarasini belirtir belge veya malikin sözlü beyani.
2.tntifa hakki tesisini isteyen taraflarin veya yetkili temsilcilerinin fotografli nüfus cüzdanlari veya pasaportlari ile nüfus cüzdanlari veya pasaportlari ile temsilciline iliskin belgeler.
3.Taraflarin son alti ay içinde çekilmis 6x4 cm. büyüklügünde birer vesikalik fotograf
4. Intifa hakki mahkeme karari ile tesis edilecekse kesinlesmis mahkeme karari.
5.Tapu sicilinde kayitli binalar ile 634 sayili Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamindaki tüm bagimsiz bölümler, Zorunlu Deprem Sigortasina tabi oldugundan,isleme konu gayrimenkul bu tür gayrimenkul olmasi halinde (Örnek; Bahçeli Kagir Ev, Bina, Mesken, Konut, Daire, Villa, vs.) Zorunlu Deprem Sigortasi Poliçesi. (Tapu Sicilinde vasfi Arsa, tarla, bag vs. gibi gayrimenkuller ile tamami isyeri olan gayrimenkullerde Zorunlu Deprem Sigortasi aranmamaktadir.)
B.Islemin Mali Yönü
Tapu harci açisindan intifa hakkinin tasinmazdaki degere orani:
Tahsil edilecek tapu harçlarinin hesabinda,tasinmazin emlak vergisi beyan degerinin 2/3?ü intifa hakki olarak kabul edilmektedir. Örnek vermek gerekirse, isleme konu tasinmazin emlak vergisi beyan degeri 75.000.000 TL ise 50.000.000 TL si intifa hakki,25.000.000 TL si kuru mülkiyete (çiplak mülkiyet) ayrilir.
1.Intifa hakkinin tesisinde; Emlak vergisi degerinden (bir önceki senenin emlak vergisi degerine her yil Bakanlar Kurulunca belirlenen yeniden degerleme orani uygulanmak suretiyle bulunacak degerden) az olmamak üzere bildirilen bedel üzerinden, lehine intifa hakki taninandan 492 sayili Harçlar Kanununa ekli (4) sayili Tarifenin 20/c pozisyonu uyarinca binde 15 oraninda tapu harci tahsil edilir. Intifa hakki bedelsiz olarak taniniyor ise, yine lehine intifa hakki tesis edilenden 20/c pozisyonu uyarinca binde 54 oraninda tapu harci tahsil edilir. Ayrica tasinmaz mal adedine göre 5.000.000 TL si Egitime Katki Payi ve 15.000.000 TL si Özel Islem Vergisi tahsil edilir.
2.Döner Sermaye Isletmesince belirlenen Föy bedeli tahsil edilir.
C .INTIFA HAKKI TERKIN EDILMEK ISTENIRSE
1.Kanuni mirasçilar disinda, intifa hakkindan, kuru mülkiyet sahibi lehine ivazsiz (bedelsiz) feragat edilmesinde veya süreli intifa haklarinda, sürenin dolmasi sebebiyle intifa hakkinin terkininde, isleme konu tasinmazin emlak vergisi degerinden (bir önceki senenin emlak vergisi degerine her yil Bakanlar Kurulunca belirlenen yeniden degerleme orani uygulanmak sonucu bulunacak degerden) az olmamak üzere, bildirilen deger üzerinden (4) nolu pozisyon uyarinca binde 36 oraninda tapu harci, kuru mülkiyet sahibinden tahsil edilir. Intifa hakkindan feragat, bir bedel karsiliginda yapilmakta ise, yine, lehine; feragat edilen kuru mülkiyet sahibinden 20/c pozisyonu uyarinca binde 15 i oraninda tapu harci tahsil edilir. Ayrica tasinmaz mal adedine göre 5.000.000 TL 'si Egitime Katki Payi ve 15.000.000 TL si Özel Islem Vergisi tahsil edilir.
2.Intifa hakki sahibinin bu hakkindan, Kanuni mirasçi olan, kuru mülkiyet sahipleri lehine bedelsiz feragat edilmesi halinde, (14) nolu pozisyon uyarinca, sadece terkin harci tahsil edilir. Ancak, bu halde ayrica intifadan dolayi, veraset ve intikal vergisinin tarh ve tahakkuku için, ilgili vergi dairesine bilgi verilir.
3.Intifa hakki sahibinin ölümü sebebiyle terkinde, (14) nolu pozisyon uyarinca sadece terkin harci tahsil edilir ve intikal yönünden ilgili vergi dairesine duyuru yapilir.
CINS DEGISIKLIGI
A. Gerekli Belgeler
1.Cins degisikligi istenen tasinmaz malin tapu senedi veya tapu kayit örnegi, yoksa tasinmaz malin ada ve parsel numarasini belirtir belge
2.Tasinmaz malin maliki veya temsilcisinin fotografli nüfus cüzdani ve temsil belgesi,
3.Yapisiz iken yapili hale gelen tasinmaz mallarin cins degisik1igi islemlerinde (Kat mülkiyetine geçislerde), yapi kullanma izni belgesi,
4.Tasinmaz mal sahibinin son alti ay içinde çekilmis 6x4 cm. büyüklügünde bir adet vesikalik fotografi. (Yeni tapu senedi için)
B. Islemin Mali Yönü
a.Kadastro Müdürlügündeki Mali Yönü
Cins degisikligi isleminde hizmet bedeli, ilgilisi tarafindan Döner Sermaye Isletmesi Saymanligina yatirilir.
b.Tapu Sicil Müdürlügündeki Mali Yönü
492 sayili Harçlar Kanunu'na ekli (4) sayili tarifenin (13.a,b,c) pozisyonlarina göre;
1 Ocak 1983 tarihinden önce insaati bitip iskan ruhsatinin alindiginin ve insaata iliskin Emlak Alim Vergisinin ödendiginin belgelendirilmesi halinde tashih harci alinmadan,
2. 1 Ocak 1983 tarihinden sonra tapu sicilinde kayitli olan arsa ve arazi üzerinde yeniden insa olunan bina vs. tesisler nedeniyle 13/a pozisyonunda belirtilen binde 15 ve sosyal mesken vs. nitelikteki binalar nedeniyle 13/b pozisyonunda belirtilen binde 7,5 oranindaki harçlar ilgili maliye kurulusunca tahsil edileceginden, bu harçlarin ödendiginin belgelendirilmesi halinde harç tahsil edilmeden,
3. Yukarida belirtilen hususlarin belgelendirilmemesi veya belirtilen tesisler disinda kalan her çesit cins ve kayit tashihinde emlak vergisi degerinden az olmamak üzere beyan edilecek degerler üzerinden 13/c pozisyonu uyarinca on binde 5 oraninda harç tahsil edilerek, Ayrica tasinmaz mal adedine göre 5.000.000 TL si Egitime Katki Payi 15.000.000 TL si Özel Islem Vergisi tahsil edilmekle,
Taleplerin karsilanmasi gerekir.
c. Cins Tashihi Islemlerinde Cezali Harç Tahsili
492 sayili Harçlar Kanununa ekli (4) sayili tarifenin 3239/96-B maddesi ile eklenen fikrada, "Bu tarifenin 13 numarali bendinin (a) ve (c) fikralarinda belirtilen islemlerden Emlak Vergisi Beyannamesi verilmesini gerektirenlerin 1319 sayili Emlak Vergisi Kanununun 27.nci maddesinde yazili ek süre sonuna kadar tapuda gösterilmemesi halinde harç %50 fazlasiyla alinir." Hükmü yer almaktadir.
Buna göre cins degisikligiyle ilgili olarak Emlak Vergisi Beyannamesinin verildiginin belgelendirilmemesi halinde 13/c maddesindeki harç %50 fazlasiyla tahsil edilecektir.
13/a maddesindeki harçlarla ilgili olarak da ilgili maliye kurulusuna harcin %50 fazlasiyla tahsil edilmesi yolunda duyuru yapilmasi gerekmektedir.
BIRLESTIRME (TEVHIT) ISLEMLERI
A.Gerekli Belgeler
1.Birlestirilmesi istenen tasinmaz mallarin tapu senetleri veya tapu kayit örnekleri,
2.Maliklerin veya temsilcilerinin foto~rafli nüfus cüzdani ve temsil belgesi,
3.Birlestirilecek tasinmaz mallarin bulundugu yere göre Belediye Encümeni veya Il Idare Kurulu'nun olumlu karari,
4.Birlestirme için düzenlenmis ve yönetmeliklere, yönergelere uygun nitelikteki plan ve eki,
5. Tasinmaz mal maliklerinin son alti ay içinde çekilmis 6x4 cm. büyüklügünde vesikalik fotograflari.
B. Islemin Mali Yönü
a. Kadastro Müdürlügündeki Mali Yönü
Birlestirme isleminde hizmet bedeli, ilgilisi tarafindan Döner Sermaye. Isletmesi Saymanligina yatirilir. Düzenlenen tescil bildirimlerinin aslina yapistirilmak üzere Damga Vergisi Kanunu'na göre damga pulu ilgilisince temin edilir.
b. Tapu Sicil Müdürlügündeki Mali Yönü
a.1 492 sayili Harçlar Kanununa ekli (4) sayili tarifenin (6,a) pozisyonuna göre kayitli deger üzerinden (bir önceki senenin emlak vergisi degerine her yil Bakanlar Kurulunca belirlenen yeniden degerleme orani uygulanmak sonucu bulunacak degerden) binde 9 oraninda harç tahsil edilir. Ayrica 5.000.000 TL si Egitime Katki Payi 15.000.000 TL si Özel Islem Vergisi tahsil edilir.
a.2. Döner Sermaye Isletmesince belirlenen Föy bedeli tahsil ettirilir.
VEKALETNAMELERDE ARANAN HUSUSLAR
Tapu Sicil ve Kadastro Müdürlüklerinde yapilacak her hangi bir islem için hak sahibi tarafindan verilen vekaletnamenin sekil ve içerisinde asagidaki hususlarin bulunmasi gerekmektedir.
1.Noterlikçe veya konsolosluklarca 'Düzenleme' seklinde yapilmalidir.
2. vekalet verenin kimligi vekaletnamede nüfus hüviyeti cüzdani veya nüfus müdürlügünden alinan kayit örnegine göre tespit edilmis bulunmalidir. 3.Vekaletname üzerinde vekalet verenin yakin tarihte çekilmis vesikalik fotografi yapistirilmis olmalidir.
4. Vekaletnamede, yapilacak isleme vekalet verenin verdigi yetki, duraksamaya yol açmayacak sekilde açikça belirtilmelidir. (Örnegin; satis, bagislama, trampa, taksim, ifraz, intikal gibi islemlerde mutlaka vekilin açikça yetkili oldugu vekaletname metninde belirtilmelidir.).
5.Vekaletname tevkilen ( Birinci vekil yetkisini baskasina devretmisse) düzenlenmis ise, ilk vekaletname vekilin bu devir yetkisine sahip oldugu) açikça belirtilmis olmali ve bu yetki ikinci vekaletnamede açikça , belirtilmelidir.
6. Vekaletnamelerde düzeltmeler varsa, bu konudaki çikintilar ve düzeltmeler vekaletnameyi düzenleyen mercii tarafindan imza ve mühür ile onaylanmis olmalidir.
7.Yabanci ülkelerde düzenlenen vekaletnamelerde ayrica asagidaki hususlar bulundurulmalidir.
a. Yabanci ülkelerdeki Türk Elçilik ve Konsolosluklarinca düzenlenen vekaletnameler,
b. Yabanci devletlerin yetkili makamlarinca kendi konumlarina göre düzenlenen vekaletnameler.
Düzenlendigi ülkenin yetkili makamlarinca 5 Ekim 1961 tarihli La Haye sözlesmesine göre tasdik edilip, "Apostille" (Convention de La Haye du Octobre 1961) ibaresini tasiyan vekaletnamelerde o yerdeki Türk konsoloslugun tasdiki aranmadan islem yapilacaktir.
a"Apostille" tasdiki bulunmayan vekaletnamelerde ise ilgili noter imzasinin bagli bulundugu makam tarafindan, bu merciinin imza ve mührünün de o yerdeki Türk konsoloslunca tasdik edilmis olmasi aranilacaktir.